Andrew Taylor Still
Founder of Osteopathy
In het leven zijn er verschillende stressoren(energienemers) die op het lichaam in werken.
Denk aan chemische stress: via de voeding(kleurstoffen, aspertaan, E nummers etc.), cosmetica(wat smeren we allemaal op onze huid), inademen(verf lucht, nagellakremover, deo, uitlaatgassen, slecht geventileerde ruimtes etc).
Psychische stress: niet alleen relatie problemen of financiële problemen, maar ook het simpel weg te druk hebben, altijd bezig zijn, hoeveel tijd heb je echt voor je zelf. Veel mensen die terug kijken op hun leven stellen zich wel eens de vraag ”ben ik geleefd of heb ik geleefd”.
Emotionele(gevoelens) stress: we maken in ons leven allemaal leuke en minder leuke dingen mee en slaan dit vaak op in ons lichaam(m.n. in het bindweefsel). Of het nou boosheid is, verdriet, angst, doelloos, machteloos, onbegrip etc.
Lichamelijke stress: werkhouding, sport, oude blessures, blokkades, ontstekingen, littekens, operaties etc.
Omgeving stress: harde geluiden, drukte, wat wordt er van je verwacht etc.
Genetische stress: iedereen heeft een genetisch pakketje bij zich met bepaalde informatie (b.v. reuma, hoofdpijn gevoeligheid etc.).
Als we fit zijn hebben we hier allemaal geen last van, maar als onze energie minder wordt kunnen we minder goed deze stressoren verwerken.
Zie het als een emmer die overloopt. Gedurende het leven slaan we veel op in ons lichaam en zie dit als allemaal partjes in de emmer. Sommige klachten lijken uit het niets te ontstaan, maar het kan zo zijn dat net iets de druppel is die de emmer doet overlopen. Soms lijkt een gebeurtenis of val niet eens zo heftig, maar heeft onverklaarbaar(denken we)lang nodig om te herstellen.
Ook ervaren we soms dat we gestrest zijn of dat de activiteiten ons allemaal veel energie kosten, zonder dat we hier reden voor hebben. “ik moet eigenlijk gelukkig zijn, ik heb een goed huwelijk een leuke baan, lieve kinderen maar waarom voel ik me gestrest”.
Door een stapeling van de verschillende stressoren(zie boven) registreren de hersenen een stres hormoon en voel je je gestrest. In deze situatie maken de hersenen geen onderscheid tussen chemische stres, omgeving stres, psychische stress etc.
Als we in deze stres(actieve) toestand zitten is ons actieve systeem actief. Dit systeem zorgt voor een hoge spierspanning, want als er een beer achter ons aan zit moeten we snel weg kunnen, verhoogde hartslag, snelle ademhaling, verhoogde alertheid. Het zijn allemaal activiteiten die functioneel zijn tijdens een acute stress-situatie(denk aan de beer). Maar door de stapeling van stressoren in de emmer is er een chronische activiteit van dit systeem en putten we ons uit. Eigenlijk alle organen boven het middenrif zijn actief. Longen moeten harder werken, denk aan hyperventilatie, kortademigheid, benauwdheid, hoge ademhaling. Het hart is continu actief, denk aan hart klachten, hartritme stoornissen, hoge bloeddruk. Onze hersenen maken over uren(altijd in ons hoofd zitten, denken, malen) en raken uit geput, denk aan hoofdpijn, burn-out, depressiviteit, vermoeidheid angst etc., schildklier afwijkingen(zorgt onder anderen voor de energie huishouding). Maar ook de spieren raken uitgeput en verzuren met als gevolg spierklachten, spierblessures, kramp etc.
In rust is onze stofwisseling actief, we herstellen in rust, eigenlijk alle organen onder het middenrif zijn in rust actief. Darmen, lever, alvleesklier, maag, nieren, blaas, milt etc.
Maar als we nooit echte rust ervaren, kunnen deze organen niet goed hun ding doen. Met als gevolg dat we niet voldoende energie opnemen vanuit de darmen, ons lichaam niet voldoende opschonen door de lever en nieren, onze spieren niet herstellen en verzuren bij de minste reactie en continu actief zijn met een te hoge spanning en dus ontstaan er blessures en klachten en onze hersenen geen rust krijgen(zie boven).
Vaak zie je een disbalans ontstaan van het totale lichaam en dat mensen een consult aanvragen met een acute klacht of een klacht die maar niet wil herstellen, maar ook patiënten met een scala aan klachten die NOG NIET (of soms wel) aan te tonen zijn met bloedonderzoek of andere onderzoeken, omdat het gelukkig nog functionele klachten zijn.
Het onbegrip is dan wel eens moeilijk. Wat heb ik nu. Wetenschappelijk is er niks(gelukkig maar want anders hebben we een structureel probleem) aan te tonen maar toch heb ik serieuze klachten.
Of het nu een knie is waar scan s en foto’s van zijn gemaakt, maar niks te zien is. Of dat je krijgt te horen ik heb onverklaarbare darmklachten(of een spastische darm), onverklaarbare hoofdpijn(noemen we al snel migraine). Bij veel van dit soort klachten is het een stapeling van verschillende problemen en het uit zich op een plek. Bij de een zal het hoofdpijn zijn, bij de ander rugklachten en bij weer een ander darmklachten.
Als de klachten eenmaal aanwezig zijn is het wel eens een puzzel om op verschillende vlakken dingen aan te pakken en aan te passen om zo de emmer te legen en weer in een redelijke balans te komen.
Maar nog mooier is om te voorkomen dat je klachten krijgt. Daarom is het wel eens goed om preventief is naar je lichaam, leef situatie, gewoontes, patronen, houding etc. te kijken.
Bij iedereen zijn kleine veranderingen door te voeren. Sommige dingen kan je niet veranderen, maar er zij vaak genoeg dingen die je rustig kan aanpassen en als de emmer minder vol is hou je energie over en kan je ook beter omgaan met de dingen die je nog niet kunt veranderen.