Waarom met baby’s en kinderen naar een osteopaat?

 

Het is een alom gedeelte opvatting dat kinderen en baby’s geen structurele stress en spanningen in hun lichaam kennen omdat ze zo jong en flexibel zijn. De praktijk wijst anders uit. De geboorte van een baby is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder, die de baby voortstuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal.


Stress van bevalling

 

De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken, op zijn of haar korte maar bijzonder stimulerende en potentieel stressvolle reis naar de buitenwereld. Het hoofd van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen later weer op een natuurlijke manier.


Bewegingsblokkades

 

Als de stress van de geboorte aanhoudt en niet wordt opgelost, dan moet de baby zich tijdens zijn of haar groei zien aan te passen aan deze stress en strains. Deze laatste zijn zogeheten bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse lichaamsstructuren. Deze kunnen bij uw baby fysieke ongemakken veroorzaken, waardoor hij of zij zich niet lekker voelt. Ook kunnen de strains zich op een asymmetrische manier ontwikkelen.


Distorsie en asymmetrie

 

Als het lichaam van de baby getordeerd raakt of ernstig overspannen bij de geboorte, dan zal het lichaam ook op een getordeerde manier groeien. Elke structuur in het lichaam zal zich aan deze distorsies moeten aanpassen. Bewijzen van deze distorsies vallen af te lezen aan de gezichten van mensen. Asymmetrie kan ook worden opgemerkt in andere delen van het lichaam. Onopgeloste stress ten tijde van de geboorte en de aanpassingen van het lichaam daaraan,liggen aan de basis van vele problemen en aandoeningen zowel in de kindertijd als ver in de volwassen leeftijd.     


Moet het kind stil liggen tijdens de behandeling?

 

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en actief en het is best veel gevraagd voor een kind onder de vijf jaar om tijdens een behandeling stil te liggen. Osteopaten zijn daardoor handig geworden in het behandelen van kinderen die beweeglijk zijn.


Effectieve benadering

 

Vanaf 6 maanden tot 4 jaar wordt iedere benadering die effectief is gebruikt. Veel osteopaten gebruiken speeltjes, boekjes of bandjes om kinderen tijdens de behandeling te amuseren. Oudere kinderen kunnen vaak prima stilliggen. Ouders en verzorgers moeten voorbereid zijn het kind te onderhouden tijdens de behandeling, zodat de osteopaat zich kan concentreren.  


Het kind voorbereiden op de behandeling 

De ouders of verzorgers kunnen bijdragen tot een succesvolle behandeling door de volgende adviezen in acht te nemen:

 • Het is verstandig tijdig te arriveren, zodat ouders en kind de tijd kunnen nemen om zich rustig voor te bereiden op wat komen gaat.
 • Kinderen moet vooraf worden verteld wie ze gaan zien en waarom, en dat de osteopaat verschillende delen van hun lichaam gaat betasten en voelen. Sommige kinderen zien hier tegenop, maar afleiding doet wonderen.
 • Breng favoriete speeltjes, boeken, bandjes mee. Oudere kinderen stellen meestal nieuwe speeltjes en boeken erg op prijs, de jongere houden het liever bij het bekende.


Zijn er averechtse reacties?

 

Reacties op de behandeling is per individu verschillend en kan dus variëren. Meestal voelen kinderen zich na hun behandeling goed en zijn ze rustig, terwijl hun symptomen geleidelijk verdwijnen. Soms zijn ze erg moe omdat hun lichaamsenergie is aangewend voor het genezingsproces. Een enkele keer hebben kinderen een uitbarsting van energie naderhand, als ze genieten van de bevrijding van spanningen en stress in hun lichaam.


Hoeveel behandelingen zijn er nodig?     

 

Dit kan variëren, maar voor een baby ligt het gemiddelde aantal tussen de drie en zes behandelingen. Ook dit kan variëren al naar gelang de ernst van het probleem.


Wanneer behandelen?

 

Het beste beginmoment van behandeling bij baby’s ligt een paar dagen vlak na de bevalling. Dit is de periode waarin de ontplooiing normaal gesproken het meest actief is. Het is nooit te vroeg behandeling bij een baby te starten. De gevolgen van stress tijdens de geboorte kunnen het beste worden behandeld zo vroeg als mogelijk. De behandeling van baby’s vlak na geboorte is van het allergrootste belang bij het uitoefenen van preventieve geneeskunde en herstel van zowel moeder als baby.


Klachten bij baby’s/kinderen: 


 • darmkrampjes of kolieken en acute buikpijn
 • buitensporig huilen bij pasgeborenen
 • buitensporig braken bij pasgeborenen 
 • plagiocephalie (asymmetrisch vastzitten van schedelnaad, kroonnaad of lambdanaad) of scheefhoofd
 • voorkeurshouding of dwangstand van het hoofd
 • astma
 • eczeem en allergieën
 • keel-, neus- en oorproblemen zoals overmatige voorhoofdholteontstekingen, verkoudheden, middenoorontstekingen, keel- en neusamandelonstekingen
 • gedrag- en leerproblemen zoals hyperactiviteit, dyslexie, dyspraxie
 • epilepsie, cerebrale verlamming
 • bedplassen
 • wervelkolomaandoeningen zoals scoliosis (scheve rug)
 • ontwikkeling van de tanden
 • vooraf, tijdens en na orthodontische behandeling